Vaegnägijatele
Laste vaktsineerimine

Iga lapse organismi kaitseb immuunsüsteem. Meie võimuses on seda süsteemi tema eripärasid arvestades tugevamaks muuta.

Loe edasi
Täiskasvanutele

Täiskasvanu puutub iga päev kokku tuhandete haigusetekitajatega. Nende eest pakub kaitset immuunsüsteem, mis töötab pidevalt ja märkamatult. Vaktsineerimine aitab organismil ohte ära tunda ja neile vastu astuda.

Loe edasi
Tervishoiutöötajatele

Tervishoiutöötajatel on väga oluline roll vaktsineerimise elluviimisel. Neilt saadud info ja selgitused mõjutavad inimeste otsuseid ning kogutud tagasiside ja statistika aitavad suunata vaktsineerimispoliitikat.

Loe edasi
Reisivaktsineerimine ja profülaktika

Nakkushaiguste vältimiseks peaksid riskipiirkondadesse sõitjad pöörduma vähemalt 4 nädalat enne reisi algust oma perearsti poole või reisimeditsiini kabinetti tervisekontrolliks ja vajadusel ka vaktsineerimiseks.

Loe edasi

Seitse laagris viibinud last haigestus noroviirusesse

Toiduga tasub hoolikalt ümber käia

Eile õhtul sai terviseamet teate seitsme Harjumaal päevalaagris viibinud lapse haigestumisest, täna saabunud laboratoorse uuringu tulemuste kohaselt nakatusid lapsed Norwalki viirusesse.

 

Haigestumise sümptomid, milledeks olid oksendamine ja kõhulahtisus, ilmnesid Harjumaal asuvat vaba aja veetmise parki külastades. Nakatunute abistamiseks saabus sündmuskohale kolm kiirabibrigaadi, neli haigestunut toimetati ravile Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskeskusesse. Kolm last lubati kodusele ravile.

 

Terviseameti hinnangul haigestusid lapsed enne lõbustuskohta jõudmist, nakkus saadi ilmselt toidu teel. „Tuletame meelde, et toidu õige käitlemine ja korralik kätehügieen on tervise ja nakkuste vältimise seisukohalt väga oluline. Seda eriti siis, kui ilmad on soojad,“ ütles terviseameti põhja regionaalosakonna tervishoiu menetlusgrupi juht doktor Juta Varjas. Samuti peaksid haigustunnustega inimesed nakkuse leviku tõkestamiseks vältima ühisüritustel osalemist.

 

Näiteks tuleb salmonelloosi ja mikroobide hävitamiseks liha küpsetada seni, kuni liha sisetemperatuur ületab 70 kraadi. Samuti ei tohi juba grillitud liha asetada tagasi samasse kaussi, kus enne hoiti toorest liha – nii liiguvad küpsetamise käigus juba hävinenud mikroobid toidu külge tagasi.

 

Noroviirused ehk Norwalk- viirused on rühm viirusi, mis põhjustavad inimestel gastroenteriiti, mis on tuntud ka talvise oksendamistõvena, mida rahvas nimetab vääralt ka „kõhugripiks”.

 

Noroviirushaigus ei ole tavaliselt raske kuluga, kuigi inimene võib tunda end väga haigena ja oksendada korduvalt. Haigestunud paranevad ühe-kahe päeva jooksul ning pikaajalisi tervisehäireid ei teki. Kui haigestunu ei suuda juua piisavat hulka vedelikku oksendamise või kõhulahtisusega kaotatud vedeliku asendamiseks, võib organismis tekkida dehüdratatsioon ehk veetustumine. Veetustumine tekib tavaliselt ainult väikelastel ning väga vanadel ja nõrgenenud immuunsüsteemiga isikutel. Noroviirused esinevad nakatunud inimese roojas ja okses.

 

Järgmised meetmed vähendavad noroviirusega kokkupuutumise riski:

  • Käsi tuleb tihti pesta, eriti pärast tualeti kasutamist ja mähkmete vahetamist ning enne toidu valmistamist ja söömist
  • Enne söömist tuleb puu- ja aedvili hoolikalt pesta
  • Saastunud pinnad tuleb puhastada ja desinfitseerida
  • Viirusega saastunud riided ja voodipesu tuleb kuuma vee ja detergendiga pesta
  • WC pott ja selle ümbrus tuleb hoida puhtana.

Terviseamet on sotsiaalministeeriumi valitsemisalas tegutsev valitsusasutus, kelle tegevuse eesmärgiks on tervisliku elu- ja õpikeskkonna kujundamisele suunatud rahvastiku tervise poliitika elluviimine tervishoiu-, tervisekaitse-, kemikaaliohutuse ja meditsiiniseadmete valdkonnas. Nakkushaigustega seotud kriiside lahendamisel omab terviseamet Eestis juhtivat rolli.