Accessibility
Детская вакцинация

Организм каждого ребенка защищает иммунная система. В наших силах усилить эту систему с учетом ее особенностей.

Подробнее
Вакцинация взрослых

Взрослые ежедневно соприкасаются с тысячами возбудителей болезни. Иммунная система обеспечивает защиту от них, которая постоянно незаметно работает.

Подробнее
Tervishoiutöötajatele

Медицинским работникам принадлежит важнейшая роль в проведении вакцинации. Люди принимают решение под действием информации и разъяснений медицинских работников, собранная ими обратная связь и статистика помогают сориентировать политику вакцинации

Подробнее
Вакцинация перед поездкой

Для предотвращения инфекционных болезней тем, кто отправляется в районы риска, следует самое позднее за 4 недели до выезда обратиться к семейному врачу или в кабинет туристической медицины для проверки состояния здоровья и, при необходимости, вакцинации.

Подробнее

Seitse laagris viibinud last haigestus noroviirusesse

22. июн 2019

Toiduga tasub hoolikalt ümber käia

Eile õhtul sai terviseamet teate seitsme Harjumaal päevalaagris viibinud lapse haigestumisest, täna saabunud laboratoorse uuringu tulemuste kohaselt nakatusid lapsed Norwalki viirusesse.

 

Haigestumise sümptomid, milledeks olid oksendamine ja kõhulahtisus, ilmnesid Harjumaal asuvat vaba aja veetmise parki külastades. Nakatunute abistamiseks saabus sündmuskohale kolm kiirabibrigaadi, neli haigestunut toimetati ravile Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskeskusesse. Kolm last lubati kodusele ravile.

 

Terviseameti hinnangul haigestusid lapsed enne lõbustuskohta jõudmist, nakkus saadi ilmselt toidu teel. „Tuletame meelde, et toidu õige käitlemine ja korralik kätehügieen on tervise ja nakkuste vältimise seisukohalt väga oluline. Seda eriti siis, kui ilmad on soojad,“ ütles terviseameti põhja regionaalosakonna tervishoiu menetlusgrupi juht doktor Juta Varjas. Samuti peaksid haigustunnustega inimesed nakkuse leviku tõkestamiseks vältima ühisüritustel osalemist.

 

Näiteks tuleb salmonelloosi ja mikroobide hävitamiseks liha küpsetada seni, kuni liha sisetemperatuur ületab 70 kraadi. Samuti ei tohi juba grillitud liha asetada tagasi samasse kaussi, kus enne hoiti toorest liha – nii liiguvad küpsetamise käigus juba hävinenud mikroobid toidu külge tagasi.

 

Noroviirused ehk Norwalk- viirused on rühm viirusi, mis põhjustavad inimestel gastroenteriiti, mis on tuntud ka talvise oksendamistõvena, mida rahvas nimetab vääralt ka „kõhugripiks”.

 

Noroviirushaigus ei ole tavaliselt raske kuluga, kuigi inimene võib tunda end väga haigena ja oksendada korduvalt. Haigestunud paranevad ühe-kahe päeva jooksul ning pikaajalisi tervisehäireid ei teki. Kui haigestunu ei suuda juua piisavat hulka vedelikku oksendamise või kõhulahtisusega kaotatud vedeliku asendamiseks, võib organismis tekkida dehüdratatsioon ehk veetustumine. Veetustumine tekib tavaliselt ainult väikelastel ning väga vanadel ja nõrgenenud immuunsüsteemiga isikutel. Noroviirused esinevad nakatunud inimese roojas ja okses.

 

Järgmised meetmed vähendavad noroviirusega kokkupuutumise riski:

  • Käsi tuleb tihti pesta, eriti pärast tualeti kasutamist ja mähkmete vahetamist ning enne toidu valmistamist ja söömist
  • Enne söömist tuleb puu- ja aedvili hoolikalt pesta
  • Saastunud pinnad tuleb puhastada ja desinfitseerida
  • Viirusega saastunud riided ja voodipesu tuleb kuuma vee ja detergendiga pesta
  • WC pott ja selle ümbrus tuleb hoida puhtana.

Terviseamet on sotsiaalministeeriumi valitsemisalas tegutsev valitsusasutus, kelle tegevuse eesmärgiks on tervisliku elu- ja õpikeskkonna kujundamisele suunatud rahvastiku tervise poliitika elluviimine tervishoiu-, tervisekaitse-, kemikaaliohutuse ja meditsiiniseadmete valdkonnas. Nakkushaigustega seotud kriiside lahendamisel omab terviseamet Eestis juhtivat rolli.